De Nieuwe Brandtoren

 Het verhaal van de NIEUWE Brandtoren!!

Ondanks dat het outdoorpark en haar toren pas bestaan vanaf 2008, hebben ze toch een bijzondere en rijke geschiedenis. Dit verhaal vindt zijn oorsprong vanaf 1930, bij de ontginning van het natuurgebied waar de toren zich begeeft. Dit gebied, genaamd de ‘Peelse Heide’ was destijds een robuust gebied, onder andere bestaand uit heide (vandaar de naam). Onder andere uit noodzaak voor houtproductie, in de mijnbouw, is er een bosgebied aangeplant. Dit bosgebied bestaat voornamelijk uit dennenbomen, die door haar lange nerf uiterst geschikt is voor het bouwen van mijnschachten. Bovendien heeft dennenhout de eigenschap dat het kraakt voordat het breekt, wat in de mijn ook erg waardevol was. Echter, heeft dennenhout ook een groot nadeel: ‘Het is enorm brandbaar’.

In 1933 werd er, aan de Burgemeester Willekenslaan, een huis en een toren gebouwd. Deze brandtoren werd gebruikt om het bosgebied in de gaten te kunnen houden voor brand, en de brandweer op tijd te kunnen alarmeren in geval van nood. Het huis, de ‘vurwerkerswoning’ genoemd, werd het onderkomen van de voorman van de gemeente die de bebossing leidde.

Deze eerste toren, bestaande uit hout, heeft het niet zo lang vol gehouden. Ironisch genoeg is deze toren afgebrand. Later is er een metalen toren terug gebouwd, welke vandaag nog bekend staat als ‘De Oude Brandtoren’. Door de jaren heen, onder andere door de ontwikkeling van betere communicatieve technologie, verloor de originele brandtoren haar functie, en werd hij afgebroken. De ‘vurwerkerswoning’ bleef, en staat er tot op de dag van vandaag nog steeds. Deze is nu een taverne geworden, waar je lekker bourgondisch kunt genieten van een hapje en drankje.

Een heel aantal jaren later is het bos tevens ook een recreatieve functie gaan vervullen. Wandelen en fietsen waren populaire activiteiten in het natuurgebied. Vandaar ook, dat een aantal actievelingen zijn begonnen met het geven van workshops omtrent het zogenaamde ‘nordic walking’ waarbij je wandelt met stokken. Dit idee is uitgegroeid tot een evenement wat de ‘Mega Outdoor Dag’ genoemd werd. Hier konden de bezoekers een breed scala aan outdoor-gerelateerde activiteiten meemaken. Na het grote succes van dit evenement, zijn twee van diezelfde actievelingen begonnen aan plannen voor meer outdoor activiteiten in het gebied. Hierbij kwam het idee voor een nieuwe toren, ‘De Nieuwe Brandtoren’. Dit als het ‘herstellen’ van cultureel erfgoed en het nieuw leven inblazen van het welbekende begrip, en dit maal met een recreatief doeleinde.

De nieuwgebouwde toren is naast haar recreatieve doel ook een icoon op zich. Door haar unieke uiterlijk van zes in-elkaar-gestapelde blokken heeft het al de aandacht gekregen van zowel binnen- en buitenlandse media, en een podium gekregen op de Dutch Design Week.

Een unieke toren, een uniek silhouet, een uniek doel en een uniek verhaal. Trots torent ze boven de bomen uit, wachtend tot de gasten de hoogte durven te trotseren, om het prachtige uitzicht te komen bewonderen.

ADRES:

Burgemeester Willekenslaan 5
5541 NA Reusel