19 oktober is het weer zo ver… de 11e editie van de Stichting Jeugdbelangen spooktocht. Ieder jaar wordt er in de bossen van de Peelse heiden een spooktocht gehouden. Dit jaar met het thema: MYSTERY GUEST. Wie kom jij tegen in de bossen?

Halloween is eigenlijk al een eeuwen oude traditie. De naam ‘Halloween’ stamt af van de Schotse benaming ‘All Hallows’Even, of te wel de avond voor Allerheiligen. De wortels van Halloween liggen waarschijnlijk bij het Keltische feest ‘samhain’. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië, vierden ‘samhain’ op de Keltische oudejaarsdag op 31 oktober. Op 1 november kwam er een einde aan het oogstseizoen en startte daardoor het nieuwe jaar.

De Kelten dachten dat tijdens Samhain de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond, wat betekende dat de zielen van de overledenen op die dag even konden terugkeren naar onze wereld. Naast de fijne bezoeken van overleden geliefde, konden die dag echter ook slechte wezens door ‘de deur’ komen. Deze wezens moesten worden afgeschrikt. Hier komt waarschijnlijk de traditie dus vandaan dat mensen zich verkleden.

In de 9e eeuw komt Samhain in aanraking met het christelijke Allerheiligen, dat op 1 november wordt gevierd. Allerheiligen wordt gevolgd door Allerzielen, dat plaatsvindt op 2 november. Tijdens Allerzielen worden de overledenen herdacht, wat natuurljk lijkt op het idee van de Keltische feestdag Samhain.

Het ‘enge’ imago van Halloween heeft waarschijnlijk dus iets te maken met de angst voor de dood en de doden die rond diezelfde tijd van het jaar worden herdacht. 

Van dit ‘enge imago’ wordt nog elk jaar dankbaar gebruik gemaakt in bijvoorbeeld de vorm van spooktochten. De samenwerking tussen Stichting Jeugdbelangen Reusel, Outdoorpark Reusel en d’n oude brandtoren zorgt ook dit jaar uiteraard weer voor een griezelige spooktocht. Ben jij erbij?

Opgeven kan tot en met maandag 14 oktober via mail: haroldbaijens@live.nl