Aan klimmen, op welke manier dan ook, zit een stukje hoogte verbonden. Waar sommige dit fantastisch vinden, zijn anderen er als de dood voor. Sommigen gaan tot extremere hoogtes dan andere, maar hoogte in het algemeen blijft spannend. Hoe komt dit? Waar komt hoogtevrees vandaan? En, wat brengt het aan voordelen? Wij zochten het uit!!!
Hoogtevrees, officieel acrofobie genoemd, is de angst voor grote hoogtes. Deze angst bestaat grotendeels uit twee vormen. Enerzijds is er de zogenaamde ‘cognitieve hoogtevrees’ die zorgt voor een angstgevoel, door te denken dat je kunt vallen, of door te denken dat de constructie niet sterk genoeg zou zijn. Het tweede deel heet ‘optische hoogtevrees’ waar een paniekgevoel kan ontstaan, enkel door de hoogte te zien. Hoogtevrees kan emoties zoals angst en paniek veroorzaken, waardoor het ook lastig wordt om later toch weer de hoogte in te gaan.
Maar waar komt dit vandaan? Angsten worden gezien als snelle reacties op een situatie die wij ervaren als gevaarlijk of bedreigend. Het menselijk brein herkent een situatie op hoogte als ‘mogelijk gevaarlijk’, wetende dat een val van die hoogte wel eens extreme gevolgen kan hebben. Deze angst zal zich meestal op twee manieren uitten. Ten eerste op een emotionele manier, en ten tweede op een fysieke manier, zoals sneller ademen en een hogere hartslag. Deze reacties hangen dan op hun beurt weer samen met de aanmaak van adrenaline. Adrenaline is een hormoon wat onderdeel is van ons overlevingssysteem, en zorgt voor een verhoogde hartslag, versterking van de spieren, beter uithoudingsvermogen, en zelfs tijdelijk verbeterd zicht en een verbeterd geheugen.
Nadat je weer ‘veilig’ op de grond staat wordt er ook vaak endorfine aangemaakt. Endorfine staat bekend als ons ‘gelukshormoon’ en zorgt voor een gevoel van intens geluk. Het samenspel van de adrenaline en endorfine zorgt ervoor dat er een intense positieve emotie wordt gecreëerd. Deze positieve emotie wordt in je geheugen geworteld en zal bijdragen aan een stukje welzijn.
Bij ons in Outdoor Park Reusel, doen wij er alles aan om iedereen met een lach op hun gezicht het park te laten verlaten. Uiteraard weten ook wij wat hoogte met mensen kan doen. Dit is echter precies hetgeen wat wij proberen op te zoeken. Naast het bewustzijn van de angsten, zijn wij ook bewust van het geluksgevoel en de trots die deelnemers naderhand vaak voelen. Met persoonlijke begeleiding, en aanmoediging en hulp waar nodig, doen wij ons uiterste best om deze angsten om te zetten in iets moois. Dit allemaal om iedereen een fantastische avontuurlijke dag te laten beleven!